Thema-avond Syrië indrukwekkend

Op 16 april 2015 werd een informatieve thema-avond georganiseerd in het Heerenstraat 150416-1Theater over Syrische vluchtelingen in Jordanië en ook Libanon. Dit was een groot succes. Er werd een benefietmaaltijd verzorgd door Vreemde Streken met Linzensoep, couscous salade, dolmen en humus. Rula Asad  , onze gastspreekster, maakte een Syrisch gerecht met linzen. Na het eten was er in de filmzaal een uur informatie, o.a. over de acties van onze Wageningse stichting, over Amnesty Wageningen en over de activiteiten van ZOA in Jordanië.

Rula Asad
Het meeste indruk maakt Rula Asad, een Syrische journaliste uit Damascus, die nu in Arnhem woont. Ze vertelde over haar acties om vanuit het buitenland te werken aan een nieuw Syrië. Ze miste haar familie die deels nog in Damascus woont, maar vooral haar vrienden. Ze is alle contact kwijt en dat doet haar pijn. Ze vertelde dat de Syrische vluchtelingen in Jordanië het 150416-2hen, nu de huren stijgen, de concurrentie om werk groter steeds moeilijker krijgen. De bevolking keert zich nu tegen wordt en de onveiligheid toeneemt. Kinderen kunnen nog naar school, vaak in twee shifts, maar jonge meiden kunnen zich steeds moeilijker op straat vertonen. Veel vrouwen blijven dagenlang binnen. Rula ziet nog wel lichtpuntjes. Een ervan zijn de acties die wij vanuit Wageningen organiseren. Dat geeft solidariteit en steun in de rug voor de acties voor een beter Syrië.
“Not who we are”, documentaire.
De avond sloot af met een documentaire gemaakt door de Libanese filmster Carol 150416-3Mansour. Zij filmde Syrische vrouwen die naar Libanon zijn gevlucht. Ze hadden ieder een heel eigen verhaal. Een van de vrouwen was met kleine kinderen steeds opnieuw op straat gezet, zonder perspectief voor onderdak, terwijl het koud was en regende in Beiroet. Een ander wist niet anders dan haar dochters van 14 en 16 uit te huwelijken. Dan hadden ze tenminste onderdak en zekerheid. Maar ze durfde hen niet te vertellen wat hen te wachten zou staan.

Opbrengst € 985
Verrassend hoog was de opbrengst van de avond met € 985. Hiervan moeten nog de kosten af voor Vreemde Streken, de film, de zaalhuur en de kosten voor Rula Asad. Maar er blijft nog bijna € 500 over voor Irbid. Zo’n avond smaakt naar meer.

Advertenties