Yaldafeest in de BBLTHK brengt € 5000 op

Persbericht 14 december 2015
Yaldafeest in de BBLTHK brengt € 5000 op

syrie diner (69 van 90)yalda
Foto: Jan ten Haaf


Het grote feest van en voor Syrische vluchtelingen is een groot succes geworden. Maar liefst 260 mensen, waar onder 40 Syriërs, vonden zaterdag 12 december een plekje aan tafel. Ze kregen een fantastisch Iraans buffet van Food of Cultures voorgeschoteld. Tijdens het eten werden meer dan 600 lootjes verkocht à € 2. Dertig middenstanders uit Wageningen zorgden voor een geweldige prijzentafel. Het feest, dat georganiseerd was door de Soroptimisten, de BBLTHK en Food of Cultures, was een benefiet voor Syrische vluchtelingen in Irbid, een stad in noord Jordanië. De opbrengst ligt tussen de € 5.000 en € 6.000, een prachtig resultaat. Dit geld gaat naar winterpakketten voor vluchtelingen, die vaak onderdak vinden in moeilijk te verwarmen gebouwen.

De maaltijd werd afgesloten met een culturele avond. Centraal stond de Iraanse dichter Hafez, waaruit op dit Yaldafeest “naar het licht”, al eeuwen wordt voorgelezen. Stadsdichter Martijn Adelmund droeg een vertaling in het Nederlands voor, scholieren van Pantarijn zorgden voor een vertaling in het Arabisch. Martijn maakte ook nog een eigen gedicht. Ziba Nilian-Eslami zong de woorden begeleid door een Syrische gitarist – Abdullah een vluchteling die sinds kort in de Leemkuil verblijft. Hij nam zijn jonge dochter Lamar mee en liet zien hoe snel jonge kinderen de Nederlandse taal en Nederlandse liedjes oppikken. Een vlekkeloos In Holland staat een huis zong ze zonder gene voor de volkoppige zaal in de BBLTHK, die er door geroerd was. Vader en moeder keken vol trots toe. Daarna volgden nog een paar Arabische liedjes, die alle aanwezige Syriërs herkenden.
De Wageningse Operazangerres en Soroptimiste – mede organisatrice van de avond – Iris de Koomen deed een selectie van prachtige Franse liederen van Faure over het Licht dat tot ons komt. Ster van de avond Shaza Hayek, beroemd zangeres uit Syrie, sinds enige maanden in Nijmegen, bracht een paar prachtige liederen, waar de Syrische en Nederlandse bezoekers door betoverd werden. Haar muziek nodigde een paar enthousiaste aanwezigen uit om spontaan mee te gaan dansen.

 

Advertenties