Collecte ZOA voor Irbid Jordanië € 6500

Voedseldistributie ACCTS in IrbidDe collecte van ZOA voor Syrische vluchtelingen in Irbid Jordanië van begin april bracht in Wageningen € 6500 op. In 2014 was de opbrengst € 3200, vorig jaar € 4700 en nu € 6500. Een prachtig stijgende lijn. Wageningen toont hiermee haar betrokkenheid ook bij vluchtelingen in de regio.

Hoe belangrijk onze steun is, vertelden Annelies Heijmans en Anne van den Berg in de bblthk bij de benefiet van de stichting ‘Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid’. Zij hebben een congres bezocht van de Yarmouk universiteit en bezochten vluchtelingen in Irbid. Meer dan 80.000 Syriërs wonen in kampen in noord Jordanië, maar bijna een miljoen zoeken onderdak in steden, zoals Irbid. Ze wonen veelal in kelders van flats en slechte appartementen. Maar ze moeten wel benefiet-1huur betalen. Meer dan 80 % van de vluchtelingen leeft onder de armoedegrens. Ze moeten rondkomen van nog geen euro per dag, terwijl ze als vluchteling niet mogen werken in Jordanië. Sommige vluchtelingenkinderen kunnen in Jordanië wel naar school, voor anderen is de reis naar school te ver en daarmee te kostbaar. Er is weinig zicht op verbetering.

Wageningen helpt via ZOA de plaatselijke organisatie ACCTS, Arab Center for Consulting and Training Services. Zij helpt vluchtelingen in Irbid met voedselpakketten, een kachel, brandstof en dekens. En ze organiseert bijeenkomsten voor vrouwen kinderen om de trauma’s van de oorlog te verwerken.

zoa-2De Wageningse stichting gaat ook een project steunen om de relaties tussen Syrische en Jordaanse leerlingen te verbeteren door de leerlingen samen muurschilderingen op school te laten maken.De opbrengst van de benefiet, € 360, is bestemd voor dit schoolproject.

Advertenties