Lezingen 17 november 2016

Leven als vluchtelingpeter-korthof

Hoe is het leven als Syrische vluchteling in een buurland als Jordanië? Op 17 november organiseerde de stichting ‘Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid’ samen met Amnesty een boeiende avond waarin deze vraag centraal stond. Peter Korthof en Anne van den Berg vertelden erover naar aanleiding van hun bezoek aan Jordanië. Zowel het leven in een stad als Irbid als het leven in de vluchtelingenkampen kwam aan bod.

Een paar cijfers:

  • In Jordanië worden nu 6.555.000 geregistreerde vluchtelingen opgevangen.
  • Schattingen over niet geregistreerde vluchtelingen lopen uiteen, en gaan tot 1,2 miljoen.
  • Dat is 10 tot 20% bovenop de Jordaanse bevolking.
  • 80% van de vluchtelingen woont buiten de kampen.
  • 86 % leeft onder de armoedegrens van $ 1,9 per dag.

Met foto’s met teksten als ‘hopeless existence?’ liet Peter zien hoe de vluchtelingen in de kampen hun barak inrichten en het met beperkte middelen toch steeds huiselijker maken – naar omstandigheden. Maar ook over de beperkte sanitaire voorzieningen. En over de grote kenniskloof die ontstaat onder de vluchtelingen – mogelijkheden tot scholing zijn beperkt.

Maar er waren ook lichtpuntjes. Anne vertelde over Jordan Pioneer Centre die met eenvoudige dingen als muurschilderingen Jordaanse en Syrische kinderen samen probeert te brengen. De stichting gaat binnenkort een project van hen sponsoren. En hulporganisatie ACCTS start in Irbid met laagdrempelige opleidingsmogelijkheden in een buurtcentrum. Om vrouwen vaardigheden te leren waarmee ze geld kunnen verdienen, zoals kledingreparaties uitvoeren.

De presentatie volgde na een geslaagd Syrisch benefietdiner bij Vreemde Streken.  Hieraan namen 40 personen deel. Het eten was gemaakt door Syrische statushouders van Wageningen.

Advertenties